söndag 26 februari 2017

Analys - Handelsbanken
Handelsbanken är en av de fyra svenska storbankerna. Bolaget har verksamhet i 24 länder där hemmamarknaden främst ligger på länderna i norra Europa, Storbritannien och Nederländerna. I de här länderna har banken över 800 kontor. Handelsbanken är listat på Large Cap Stockholm och är det äldsta noterade innehavet på stockholmsbörsen, då det noterades på Stockholms Fondbörs 1873.

Handelsbanken har som finansiellt mål att ha bättre lönsamhet än genomsnittet för jämförbara banker på hemmamarknaderna. 2016 var räntabiliteten på eget kapital 12,2 %, genomsnittet för de nordiska bankerna var på 10,9 % och genomsnittet för bankerna på Handelsbankens hemmamarknader låg på cirka 10 %. Det här är siffror jag gillar. Jag vill äga en lönsam bank.

Handelsbankens utdelning ligger på 5 kr per aktie vilket ger en direktavkastning på 3,9 %. Detta är inte jättehögt om man jämför med de svenska konkurrenterna där Swedbank har 5,8 % i direktavkastning och Nordea har 5,9 %. SEB ligger på 5,3 %. Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Det här spelar mig absolut ingen roll. Flertalet aktiebloggare skulle valt bort Handelsbanken och valt någon av de andra pga direktavkastningen. Jag bryr mig inte. Handelsbanken är enligt mig en bättre bank.

Jag vill också lägga in tanken att om en storbank får problem så kommer det inte dröja länge innan syskonen dras med. Bara för att man väljer en "bra" bank så betyder inte det att den kommer att stå utan problem om konkurrenterna får problem. Finansbranschen är väldigt sammanhängande, och det såg vi inte minst 2008 då Lehman Brothers drog med sig flertalet andra aktörer i fallet. Vi får inte heller glömma den politiska risken. Jag har en känsla av att bankerna har gått "lite för bra" på sistone och att regeringen vill utnyttja detta med extra skatter. Visserligen bör väl detta bara passas vidare till kunderna, men man bör vara uppmärksam på vad politikerna hittar på. Tillägg: Dagen efter jag skrev det här publicerades det en artikel på DI om hur regeringen skulle lyckas beskatta bankerna. Finansministern konstaterade att bankerna gjorde för stora vinster och att de var tvungna att minska detta. I den här mandatperioden är det dock inte aktuellt.

Jag vill även slänga en blick på vilken av storbankerna som tycks vara stabilast. Soliditeten brukar ge en fingervisning om detta. Handelsbanken ligger på en soliditet på 5,19 % för 2016. Swedbank ligger på 6,02. Nordea har 5,26 % och SEB ligger på 5,38 %. Det här kan ge bilden av att Handelsbanken är den mest riskfyllda banken i dagsläget. Men det stämmer alltså inte. Visst har Handelsbanken lägst soliditet, men det behöver i det här fallet inte betyda högst risk. Det som gör det här resonemanget fel är att vi inte tittar på risken som själva utlåningen har. Där tar Handelsbanken lägre risk än sina konkurrenter och därmed blir Handelsbanken ett mindre riskfyllt innehav i min portfölj än de andra svenska storbankerna.

Man kan också diskutera om banken är överkapitaliserad (pengar som finns i banken utan att nyttjas kortfattat beskrivet). Folk jag har pratat med gillar inte detta då de menar att det är onödigt och att det kan vara svårt att få de här pengarna "i rörelse" och därmed få avkastning på dem. Egentligen tycker jag inte detta är något problem eftersom man ganska enkelt kan lösa detta i form av tex en extrautdelning. Ägarna får mer pengar i fickan och banken blir inte lika överkapitaliserad. Personligen ser jag gärna att de ligger kvar i banken ändå, då jag absolut inte vill att bankerna visar tecken på svaghet.

Arbitrage är en sak som väldigt populärt bland många. Om man sysslar med detta är Handelsbanken något man kan utnyttja detta i. Arbitraget innebär att om man äger A-aktien och B-aktien är billigare så bytar man. Efter ett tag när omständigheterna är tvärtom, bytar man tillbaka. Därmed uppstår en differens, vilket skulle kunna leda till "gratisaktier". Jag har dock valt att satsa på Handelsbanken A. Denna är mer omsatt och om man ska ur snabbt så är detta att föredra. Min strategi säger väl dock inga snabba exits och liknande så av den anledningen kanske det kvittar. Någon ska jag ju ha iallafall så varför då inte välja den mest omsatta (=A).

Det blev ett ganska långt inlägg om Handelsbanken. Jag har banken i min portfölj för att få exponering mot finanssektorn och tycker att det är bäst via Handelsbanken. I dagsläget skulle jag dock inte öka mitt innehav. Men jag tänker inte heller sälja. Äger du Handelsbanken?


6 kommentarer:

 1. Handelsbanken är min favorit aktie och har gett en god avkastning över tid. En annan sak är att de har nöjdast kunder i genomsnitt i jämförelse med de andra storbankerna. Vilket företag det än gäller tycker jag det är viktigt att satsar på nöjda kunder. Arbitrage möjligheten är även den positiv i jämförelse med de andra bankerna. Jag håller även helt med om direktavkastningen. Den delen av vinsten som inte delas ut stannar ju fortfarande i företaget. Tack för en fin analys :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Slimis! Självklart har du en mycket viktig poäng med kunderna. Nöjda kunder kommer tillbaka och rekommenderar även till andra. Kul att vi båda har Handelsbanken som favorit inom finansbranschen, great minds think alike ;).

   Radera
 2. Jag äger också lite handelsbanken men anser väl att banker har gått lite för mycket på sistone. Ökar gärna runt 100 kr men å andra sidan är det en bit ned dit. Behåller aktierna så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för din kommentar. Om kursen går ner till 100 kr skulle jag inte tveka på att fylla på. Som du säger är det en bit ned dit. I dagsläget är jag nöjd med mitt innehav och just nu är det inte aktuellt att varken sälja eller köpa för mig. Låter klokt att behålla dina aktier. På lång sikt är Handelsbanken en mycket bra aktie enligt mig.
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 3. Hej! Trevlig blogg detta, lite märkligt att jag inte hittat hit tidigare.
  Ja jag äger SHB, tycker det är fint att Mr Lundberg går in som storägare i denna sfär.
  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej JFG och kul att du hittat hit! Ja, jag är också väldigt bekväm med Mr Lundberg i spetsen. Brukar ofta nämna hur ägandet i bolagen ser ut men verkar ha glömt det i det här inlägget. Tack för kommentaren.
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera