torsdag 23 februari 2017

Analys - NCC


Varför gillar jag NCC? Det finns många anledningar till att gilla det här bolaget. Att jag gillar dem är främst för att jag vill ha exponering mot byggbranschen. Det byggs oerhört i framförallt Sverige och Tyskland. Där har NCC sin största verksamhet. Skanska har t.ex en del exponering mot USA vilket inte NCC har. Jag vill med min placering endast rikta in mig mot Norden/Tyskland.

NCC är listat på Large Cap Stockholm med ett börsvärde på 23 200 miljoner kr. Koncernen har sina affärsområden inom NCC Industry, NCC Infrastructure, NCC Building samt NCC Property Development.

Bolaget har kämpat med nedskrivningar i Norge vilket gjort aktien mindre attraktiv för många. Jag tror dock på NCC och har det som ett viktigt innehav i min portfölj. Att bolag har problem då och då förekommer. Jag menar på att detta är en engångspost som  kommer att vara bortglömd om bara verksamheten får jobba på som vanligt igen. Tillväxtmålet för NCC är att växa med 5 % per år.

NCC knoppade en bit in på 2016 av sin bostadsutvecklingsdel (Bonava). Detta var en ganska lönsam del som bidrog bra till koncernen. Jag valde dock att avyttra de aktier som jag tilldelades i Bonava. Främsta anledningen till det här är att jag redan har en bostadsutvecklare i portföljen. Bonava hade kanske lite mindre risk, men jag valde ett aggressivare tillväxtbolag istället. Ni kan läsa separat om det här valet senare.

Bolaget har en ganska stark ägare i form av Nordstjärnan AB. De äger 20 % av bolaget. Nordstjärnan är ett svenskt investmentbolag som styrs av Ax:son Johnson-sfären. De hade gärna fått ha en större andel av bolaget men jag känner mig ändå trygg under deras ledning.

Soliditeten är inte den bästa i NCC. Jag förespråkar ofta att mina kärninnehav ska ha bra soliditet. Detta är därför en del som jag inte riktigt gillar med NCC. Soliditeten ligger vid Q4-rapporten för 2016 på 22 %. De senaste åren har den legat några procentenheter högre. Dit vill jag gärna tillbaka. Även om jag är lite kinkig så har NCC satt upp som mål att soliditeten ska överstiga 20% (vilket de också uppnår). Kollar vi på deras branschkollegor som Skanska har de legat ganska stabilt på 25 % varje år. Peab ligger ännu högre där de nästan var uppe på 30 % vid senaste rapporten.

NCC har historiskt haft en ganska generös direktavkastning. Vid Q4-rapporten för 2016 ligger denna på runt 3,7 %. Utdelningarna är uppdelade vid två tillfällen per år. Utdelningspolicyn är att dela ut minst 40 procent av resultatet efter skatt. Tidigare har direktavkastningen varit mycket högre vilket lockat många investerare. Vid 2012 var den uppe på hela 11,72 %!!! Det är inte många bolag man skulle hitta det hos idag.


Sammanfattningsvis kan vi konstatera att NCC är ett bolag som jag gillar, men som även har en del brister. Detta är dock inte något som avskräcker mig och därmed är presentationen av NCC-innehavet i portföljen genomförd.

2 kommentarer:

 1. Jag är ganska ny på börsen, tror du Ncc är ett bra köp just nu?
  /Filip

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Filip! Jag kan säga såhär: Jag tror på NCC i framtiden. Jag tycker dock inte att du ska lyssna på mig utan att bilda dig en egen uppfattning. En av de största reglerna på börsen är att inte låta andra ta dina beslut. Jag hoppas det går bra för dig med aktierna!
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera