onsdag 22 februari 2017

Analys - Firefly


Ett intressant bolag i min portfölj är Firefly. Firefly är ett litet börsnoterat bolag som sysslar med brandsäkerhetssystem för industri och infrastruktur. Börsvärdet ligger på ca 212 miljoner kr och handlas på First North Stockholm.

Bolaget har en stark ägare i Erik Mitteregger, som äger ca 34 % av bolaget. Han är en stor profil inom finansbranschen, hans kunskaper tror jag är mycket nyttiga på ordförandeposten. Han har även fyllt på sitt innehav i Firefly kontinuerligt vilket självklart ger en positiv bild.

Tillväxten har varit fin senaste åren, bortsett från 2016, där bolaget b.la. investerat i nya lokaler vilket påverkat resultatet negativt. Omsättningen ligger idag på 169,9 miljoner (179,3 miljoner för 2015) och ett av de långsiktiga målen är att 2020 vara uppe på 400 miljoner. Ett rimligt mål att sträva mot. Senaste året Firefly gick med förlust var 2012. Det här kan vara förståeligt med tanke på finanskrisen. Det är naturligtvis inte bra att gå med förlust, men med tanke på att Firefly precis var under +-0 resultatmässigt så ser jag det ändå inte så illa.

Soliditeten ligger på runt 40 % efter att ha varit uppe på mycket högre nivåer tidigare. Jag känner mig mycket trygg på de här nivåerna.

Aktien kan i dagsläget kännas övervärderad då kraven på tillväxt är stora. P/E-talet ligger på 47 vid Q4 rapporten för 2016. Det här är inte rimligt och inte en sund nivå. Enligt min strategi bör köp vid de här nivåerna undvikas. Tron på framtida tillväxt är stor från marknadens håll och spekulation sysslar jag inte med. Jag sysslar med investeringar och det är stor skillnad.

Bolaget har en ganska offensiv utdelningspolicy där målet är att dela ut 2/3 av vinsten efter skatt. I dagsläget ligger bolaget på en direktavkastning på runt 3,3%. Väldigt högt om man tänker på att det här är ett litet tillväxtbolag.

Branschen känns helt okej där mina personliga tankar är att Firefly kommer att gynnas av de ökande säkerhetskraven vi ser runt om oss idag. Större katastrofer vid tex tunnelbanor skulle kunna få enorma konsekvenser utan ett bra brandskydd. Risken för just Firefly är ganska hög då det är ett litet bolag samtidigt som varje order är väldigt stor. Detta kan ge ett väldigt "svängigt" resultat där det slår väldigt mycket om man missar några ordrar.

Slutsatsen är dock att jag avvaktar. Jag betalar inte 47 gånger vinsten för ett bolag som har relativt stor risk i sin verksamhet. För de pengarna finns andra bolag som är mer intressanta. På lång sikt, ett intressant bolag - Idag, för dyrt. Den lilla bevakningsposten jag har idag kommer att vara kvar för att se om köp kring mer rimliga nivåer blir möjliga.

Någon läsare som har Firefly i sin portfölj? Hur är era tankar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar