fredag 24 februari 2017

Analys - Hufvudstaden


 

Hufvudstaden, ett annat mycket kärt inslag i aktieportföljen. Varför gillar jag Hufvudstaden? Jag har alltid varit intresserad av fastigheter och tycker att varje aktieportfölj ska ha något inslag av fastigheter. Just Hufvudstaden är lite som fastighetsbolagens Rolls Royce. Det här bolaget vill endast ha fastigheter i bästa läge i Stockholm och Göteborg. Allt annat är ointressant. De här städerna tror jag alltid kommer ha hög efterfrågan i A-lägena. Detta ger att risken för stora vakanser minskar. Fastighetsbeståndet består av 30 fastigheter där det kända varuhuset NK i Stockholm är en av dem.

Soliditeten är en annan sak som jag uppskattar väldigt mycket. När jag granskar fastighetsbolag vill jag att de ska vara lågt belånade för att kunna klara jobbiga tider. De ska inte krisa bara för att t.ex. räntorna höjs. Hufvudstaden har en soliditet på 61,1 % vid Q4- rapporten för 2016. Det här är otroligt bra för ett fastighetsbolag (bra sett ur den synpunkten att risken är mindre, avkastningsmöjligheter minskar såklart också). Jämför vi med Balder så ligger soliditeten för dem på 36,1 % vid samma tidpunkt. Castellum har 37,3 %. Det är klasskillnad ur risksynpunkt!

Största aktieägare och ordförande är Fredrik Lundberg. Han styr b.la investmentbolaget Lundbergsföretagen. Den här mannen har stort fokus på fastighetsbranschen och är det någon ordförande man ska ha i Hufvudstaden så är det han. Jag brukar tala om att jag gillar att bolag med starka ägare, men jag vill verkligen poängtera att jag även anser att Fredrik Lundberg inte bara är en stark ledare utan även har bra kompetens för att leda bolaget framåt.

Många fastighetsbolag har gått bra de senaste åren som en följd av den låga räntan. Vi har sett tendenser på att fastighetsaktierna pressas nedåt vid rykten om höjd ränta. Jag menar dock på att om detta skulle ske, och att vi får en liten (eller stor) nedgång i Hufvudstaden så kommer jag vara den första att utöka mitt innehav. Sett till den stora bristen vi har i Sverige idag, och på tok för få lösningar för att komma åt problemet med för lite lokaler och bostäder, tror jag att en investering i Hufvudstaden inte är något man kommer att ångra om 10 år.

Hur är det med utdelningarna då? Utdelningen ligger på 3,3 kr per aktie, vilket ger en direktavkastning på 2,3 %. Detta motsvarar en utdelningsandel på 16,5 %. Många kan tycka att man får bättre direktavkastning i andra fastighetsbolag och visst är det så. Men om man enbart kollar efter utdelningar och direktavkastning hela tiden så är jag övertygad om att man för eller senare kommer att gå på en nit. Man måste kolla på bolaget bakom. Kolla vilka fastigheter Hufvudstaden har gentemot andra fastighetsbolag. Direktavkastningen är bara en siffra!

P/B-talet ligger på 1,3 vilket innebär att jag får betala en premie på substansvärdet om jag vill investera i bolaget. Castellum ligger på 1,0 och Balder har ett P/B-tal på 0,97. Som med flera andra bolag så kostar det om det ska smaka. Du får alltså mer fastigheter för pengarna om du väljer att investera i ett annat fastighetsbolag än Hufvudstaden. Det här är dock inget jag bryr mig om utan jag vill ha Hufvudstaden som en hörnsten i portföljen. Den ska bara finnas där och helst inte göra så mycket väsen av sig.


Sammanfattningsvis så gillar jag Hufvudstaden för att jag vet vad jag får. Jag får kvalitet och det är det jag vill ha i min portfölj. Har du något fastighetsbolag i din portfölj? Isåfall vilket och varför?


3 kommentarer:

 1. Har själv Castellum just nu i portföljen. Ägde Hufvudstaden för länge sedan. På den tiden köpte och sålde jag aktien i omgångar. I dagläget är mitt mål att äga mina bolag riktigt långsiktigt. Hufvudstaden är ett bolag jag vill ha i portföljen igen. Tråkigt nog känns aktien lite dyr i dagsläget men jag funderar att köpa in aktien i små poster månadsvis framöver. Vi får se hur det blir. Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Jo jag kan hålla med om att Hufvudstaden känns dyr i dagsläget, precis som med det mesta på börsen. På lång sikt känner jag mig inte orolig dock.
   Uppskattar din blogg för övrigt.
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
  2. Tack för det :-) Jag har lagt till dig på min blogglista också. Precis som du säger är det inte helt lätt att göra fynd. Men så småningom kommer en ny lågkonjunktur och då kan man handla på rea :-) Men jag försöker inte tajma marknaden utan har alltid månadssparat och så kommer det fortsätta :-) Med vänlig hälsning Slimis

   Radera