onsdag 15 februari 2017

Vad har jag för mål med mitt aktiesparande?Mina mål för mitt aktiesparande har jag satt upp för att jag vill ha någon referens mot om jag presterat bra. Jag tycker att det är viktigt att sätta upp mål, för att kunna utvärdera och ändra på saker som kanske inte gått fullt så bra. Mina mål är ganska simpla och då många andra sätter upp siffermål, de vill nå miljonen hit och dit, väljer jag en annan väg. Att sätta upp ett siffermål skulle isåfall få en tyngdpunkt på sparande, kanske på bekostnad av livskvalitet? Jag sätter istället upp som mål att prestera i mitt sparande. Det tror jag är ett bättre framgångsrecept.

Avkastning(utveckling+utdelning) på portföljen: Slå SIX30 Return Index
Jag strävar hela tiden efter att försöka slå det här indexet. Gör jag inte detta över tid känns det meningslöst med aktier. Då kan man ju köpa en indexfond istället (kommer dock aldrig hända mig då aktier är roligare). Att jag valt just SIX30 Return Index beror på att det här indexet består av de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen (utdelningar inräknat). Det är alltså det index jag anser vara det mest rättvisa att jämföra mot.

Högre sharpekvot än Avanza Zero
Sharpekvoten är ett mått på hur mycket avkastning man har fått givet den risken man har tagit. Detta är även kallat den riskjusterade avkastningen. Jag vill alltså ha så hög avkastning som möjligt till så låg volatilitet som möjligt. Avanza Zero kanske inte är det bästa att mäta mot men det har helt enkelt blivit att jag valt att jämföra mot den här fonden. Jag har inte haft det här målet speciellt länge, så vi får ge om det ger mig något lärdomsfullt.

Vad har du för mål med ditt aktiesparande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar