söndag 19 februari 2017

Mina portföljregler


En viktig del i aktiesparande är enligt min mening att vara disciplinerad. För att kunna vara disciplinerad är det bra att sätta upp individuella portföljregler. De här ska inte blandas ihop med min strategi, som kan läsas här. Reglerna är istället till för att få en någorlunda balans i portföljen. Socker är gott att ha i bullar men att tillsätta mer socker behöver rimligtvis inte betyda att bullarna blir godare. Allt ska hållas i en rimlig mängd. När man sysslar med aktieplacering är det otroligt viktigt med diversifiering. Jag diversifierar både i branscher och valutor. Då gör det inte lika ont om man skulle misslyckas med sin placering i en enskild aktie.
Mina portföljregler:

  1. Maximalt 20% i ett enskilt bolag.
  2. Maximalt 40% utomlands (dvs i andra valutor).
  3. Maximalt 80% i Sverige (i svensk valuta).
  4. Maximalt 20% småbolag.
  5. Maximalt 15 bolag. Har man fler än detta blir det svårt att hålla uppe kvaliteten och kunna följa alla tillräckligt bra.
  6. Minst 5 % likvid (utöver normal buffert) vid normala förhållanden. Detta för att kunna gå in om snabbt köpläge uppstår.
  7. Inga impulsköp i nya bolag. Minst en veckas betänketid.
  8. Majoriteten av bolagen ska vara lågt belånade. (Otydligt att skriva "majoriteten", men det är också svårt att tolka vad lågt belånat innebär). Vad jag menar är att bolag som inte klarar av om det blåser på börsen bör undvikas i stora drag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar