måndag 20 februari 2017

Analys - Securitas

Ett av mina absoluta favoritinnehav är Securitas. Det är ett kärninnehav i portföljen som har varit med ett tag och som inte kommer kastas ur portföljen i första taget. Bolaget har en stark marknadsandel i Sverige och verksamhet i 53 olika länder. Totalt sysselsätter bolaget närmare 330 000 personer. De har visat upp en fin tillväxt de senaste åren, något jag tror kommer att fortsätta. I en allt osäkrare omvärld kommer säkerhetsbehovet att vara högt. De senaste åren har flyktingkris och terrororo gynnat bolaget. Många påpekar att detta kommer att minska i framtiden och att efterfrågan på säkerhet då minskar. Jag kan förstå deras tanke, men "lugnare" omvärld tror jag inte alls på - snarare tvärtom. Kan man lyckas att använda tekniken med kameror i verksamheten, en del som man satsat mycket på, tror jag att lönsamheten kan bli ännu bättre. Mer och mer av branschen kommer att bli teknikinriktad så här gäller det för Securitas att hänga med.

Utdelningen ligger på 3,75 kr per aktie vilket ger en direktavkastning på runt 2,8 % i dagsläget. Ett välkommet bidrag till portföljkassan. De delar ut ca 50 % av vinsten. Detta tycker jag är en sund nivå att ha.

Soliditeten ligger på runt 30 % för både 2015 och 2016, och den har varit nere på runt 25% åren innan dess. Jag hade gärna sett denna på en lite högre nivå men samtidigt ger detta en bättre avkastning på det egna kapitalet, om än med större risk.

Bolaget vill växa och har idag ett mål att öka vinsten per aktie med 10% per år. Ett bra finansiellt mål som jag tycker är positivt. Om detta sker med förvärv eller organisk tillväxt spelar inte mig någon roll. Marknaden lär växa även den och gör att man lär få fin hjälp av det.

Securitas har en stark ägarbas av Familjen Douglas och Melker Schörling vilket såklart är också positivt. Jag gillar speciellt familjen Douglas som har kvalitetsbolag i sitt Latour (Latour har haft en totalavkastning på 2296,86 % de senaste 20 åren!). Tryggare ledning än så får man leta efter.

Bolaget är inte jättebilligt i dagsläget (P/E ligger på ca 18). Bra bolag är dyra och jag tycker att ett sådant kvalitetsbolag som Securitas är förtjänar att vara dyrt. Om det är köpläge kan du bara avgöra själv men jag är nöjd att jag har Securitas i portföljen idag i alla fall.

2 kommentarer:

 1. Jag har också securitas. Dessutom g4s. Säkerhet är viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! G4S har jag dock valt att skippa, Securitas tycker jag är mycket bättre.
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera