torsdag 16 februari 2017

Min långsiktiga strategiMin strategi skiljer sig nog lite från de flesta aktiebloggar jag har sett. Det är ganska poppis med sk. "utdelningsinvestering". Detta är dock något jag inte alls håller på med. Faktum är att jag knappt bryr mig om utdelningen. Visst utdelning är positivt men om det är 3 % eller 4 % i direktavkastning är aldrig något som skulle hindra mig för att investera i ett bolag.
Jag håller mig till fundamental analys till stor del i stora stabila företag. Utöver detta har jag en lite del av portföljen i mindre bolag som har lite högre risk, men också större möjlighet till avkastning.
Jag har ett par riktlinjer jag brukar förhålla mig till. Undantag får göras från dessa men då är det verkligen undantag som gäller.

Riktlinjer för investering i aktier
  1. Bolaget måste gå med vinst. "Turn-around-case" får endast förekomma vid undantag. Historiskt sett har inget "Turn-around-case" funnits i portföljen.
  2. Branschen bolaget verkar i ska ha en framtid.
  3. Rimlig värdering på bolaget. Detta kan man avgöra på flera sätt. En snabb överblick och populärt mått brukar vara P/E-talet.
  4. Tillväxt, eller eventuellt mål för tillväxt. Även den här riktlinjen får frångås och om du tittar i portföljen kan du säkert hitta bolaget jag menar som inte växer speciellt mycket.
  5. Låg skuldsättning. Bolaget ska ha bra soliditet. Visst avkastningen på eget kapital kanske inte blir lika hög men risknivån minskar betydligt med en bra soliditet i bolaget. Speciellt viktigt tycker jag detta är i b.la fastighetsbolag.
  6. Om läge finns, kontrollera substansvärde. Om de underliggande tillgångarna kostar 100 kr har jag ingen lust att betala mer än så. Exempel på där substansvärde spelar stor roll är investmentbolag och fastighetsbolag.
  7. Rätt valuta för "framtidsutsikter". Jag vill inte ligga tungt i bolag som handlas i en valuta som den svenska kronan kommer att stärkas mot. 
  8. Insiderägande. Detta är en mycket viktig del. Om ledande personer i bolaget som har bra koll på verksamheten inte tror på bolaget, varför ska då jag tro på det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar