fredag 10 mars 2017

Analys - Dream Global REIT


Dags att kanske presentera det bolag i portföljen som jag tror att ni läsare har minst koll på, Dream Global REIT. Precis som namnet säger så är Dream Global REIT en REIT (det kunde ni inte tro minsann...). Fokuset ligger på tyska (och lite i österrikiska) kontorsfastigheter. Aktien är dock listad på den kanadensiska börsen, trots att de underliggande tillgångarna är tyska och österrikiska fastigheter. Man får alltså exponering både mot Tyskland och euron, samt Kanada och den kanadensiska dollarn.

För att man ska få kallas REIT så måste man dela ut minst 90 % av vinsten. Detta ger en väldigt hög direktavkastning på 8,38 %. Utdelningarna trillar även in månadsvis. Ni som följt mig vet att jag inte bryr mig speciellt mycket om utdelningar. Visst är utdelningar en kvalitetsstämpel, men jag brukar inte söka utdelningar i första hand. I och med den här positionsringen får jag dock väldigt hög utdelning, men det är alltså inte därför jag har valt att ha bolaget i portföljen.

Belåningsgraden ligger på ca 53 % (viss osäkerhet kring detta dock), vilket känns som en ok nivå. Tillväxtmöjligheterna är inte speciellt stora eftersom bolaget delar ut nästan hela sin vinst, men det gör mig inte speciellt mycket. Jag förväntar mig inte att bolaget ska växa heller. Bolaget slog rekord i sin vakansgrad där över 90 % var uthyrt vid årsskiftet. Detta ser jag som mycket positivt för företaget. Kan de bättra på det ännu mer detta året ser det mycket lovande ut.

Jag vill ha en positionering utanför Sverige och tyska fastighetsmarknaden tror jag kommer att vara het i framtiden. Jag tycker generellt att fastigheter är en bra tillgång att ha i sin portfölj och tror därför att en diversifiering mot ett annat lands fastighetsmarknad kan vara klokt.

Känslan är att den tyska fastighetsmarknaden är ganska stabil för tillfället och jag tror att marknaden där kommer att utveckla sig bra. 18,9 % av fastigheterna upptas av Deutsche Post. Detta kan tyckas vara en ganska stor risk, men jag tror att posten i takt med den växande e-handel vi har idag snarare kommer att växa och bli större än att behöva minskas och flytta. Att aktien utöver detta handlas i kanadensiska dollar ser jag bara positivt.


Det var ett tag sedan jag gick in i bolaget och jag har inte heller tankat på ett tag. Utdelningarna som trillar in går till annat varje månad och någon plan att inom snar framtid öka i bolaget har jag inte heller. Bolaget får jobba på i det tysta och så får vi se hur det utvecklas.

Äger du någon REIT?

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset, jag har för närvarande Global X (SRET) liknande avkastning men en helt annan fokus. Har liksom du inga förväntningar på kurstillväxt. Ska titta lite på Dream Global, verkar vara ett bra komplement till mina övriga ETFer. Har förresten lagd till din sida. //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, ska kolla in Global X när jag får tid... Lägger till dig i min lista också!
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 2. En invändning till denna är väl att den inte höjt sin utdelningar de senaste 5 åren, men finansiellt stark i jmf med sina peers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, sist de höjde utdelningen var augusti 2011. De har dock inte sänkt utdelningen under den här perioden. Utdelningshöjningar eller inte, utdelning är inget som påverkar mig i min bedömning av bolagen. Men, du har helt rätt i din notering!
   Ha det bra
   Bearfighter Investment

   Radera