tisdag 14 mars 2017

Analys - H&M


Här har vi bolaget där det finns lika många åsikter om som det finns personer på jorden. Hennes & Mauritz är kanske Sveriges största "folkaktie" och många tror att det är lagstiftat att om man ska äga aktier så måste man äga H&M. Jag är inte lika fanatisk H&M-aktieägare men likväl jag har bolaget i portföljen. H&M var min första aktie och köptes mer på känsla än på analys. Det är trots kuriosan inget favoritinnehav i portföljen utan det finns flera gånger jag har tvekat på bolaget. Jag brukar inte tveka eller byta ut bolag så ofta, vilket kanske kan ge ett perspektiv på att det inte sitter stensäkert i portföljen. Jag har dock tagit beslutet att avvakta, och varken öka eller minska andelen för tillfället.

H&M är för den som inte vet det en klädhandelskedja, som verkar både inom detalj- och e-handeln. Bolaget finns på 64 marknader och det totala antalet butiker uppgår till 4351. Aktien handlas på Large Cap Stockholm och har ett börsvärde på ca 393 411 miljoner kr.

Vad jag inte gillar med bolaget är att de inte lyckats hålla uppe farten riktigt. Bolaget verkar ha bromsat in. Affärsidén har jag dock inga problem med. H&M har ett namn och man har i vissa fall stora fördelar mot konkurrenterna. En sak som varit bidragande till att det varit blåsigt kring bolaget är att de marginalerna har sjunkit. Det är väldigt viktigt att dessa kan hållas uppe för att kunna prestera. Sjunkande marginaler är inget bra tecken.

Man har ändrat tillväxtmål från ökning med 10-15 % i butiker till 10-15 % i försäljning (lokala valutor) istället. Detta gillar jag. Jag tycker det är mycket bättre med ett mål i siffror istället för butiker. Det klart att det är bra att växa och öppna nya butiker, men bolaget måste "hänga med".

P/E-talet ligger på 21,9. Detta kan jag tycka är ganska högt, men H&M har generellt haft höga P/E tal och de har faktiskt varit uppe ännu högre tidigare år. Så på det sättet kan man se H&M "billigt" nu. Soliditeten ligger på 62,1 %. Detta tycker jag är en mycket bra siffra för ett bolag av den här typen.

Utdelningen kommer att ske vid 2 tillfällen iår (något som jag tror aktieägarna uppskattar). Totalt kommer den ligga på 9,75 kr. Detta motsvarar en direktavkastning på 4 %. Utdelningsandelen ligger på 86,6 %.

De har gjort stora satsningar på sin internethandel och det tror jag är viktigt om man ska hänga med i klädbranschen idag. Nackdelen är ett de tar fraktkostnader. Vill de upp och kriga med de andra klädkedjorna så måste klädhandeln på nätet ske fraktfritt för kunderna. Annars kommer kunderna att välja andra alternativ. Då får de istället höja internetpriserna med några procent. Så fort det finns en rad i kassan som heter "frakt" så kommer många kunder garanterat att svika.

Bolaget har en väldigt stark största ägare och ordförande i form av Stefan Persson. Han har tankat kontinuerligt och verkar tro mycket på bolaget. Han son Karl- Johan Persson är VD för bolaget. På senare tid har många börjat ropa på hans avgång för att marknaden ska kunna tro att bolaget tar sig ur den här "minikrisen" som de drabbats av. Jag har ingen riktig åsikt gällande den här frågan ännu, men sker ingen bättring inom en ganska snar framtid kommer nog jag ansluta mig till skaran om att kanske någon annan person skulle vara VD.


Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att H&M är ett av de bolagen som hänger mest löst i portföljen. Det som krävs för att de ska bli en favorit igen är att man lyckas behålla marginalerna, kan infria marknadens förväntningar och visar upp en plan för hur man ska åstadkomma detta. Att ändra tillväxtmålet tycker jag var ett bra första steg. Har du H&M i portföljen?

12 kommentarer:

 1. Tack för en bra analys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de orden Gunnar, det värmer :)
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 2. Kan inte annat än instämma i din analys, den ligger exakt i linje med det jag kom fram till i min. Om du är intresserad så finns den här: http://minimalistvalue.blogspot.se/2017/02/h-uppdaterad-vardering.html

  Tack för en intressant blogg!
  MV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, har tittat runt lite på din blogg nu. Lägger gärna till dig i blogglistan om det är okej! Vi verkar vara överens om att marginalerna är en av det viktigaste sakerna för bolaget. Dagens besked gällande försäljningssiffror var väl inte jättekul, vi får se om de klarar reda ut den här stormen!
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
  2. Klart att det är ok, och insåg när jag läste ditt svar att jag glömt att lägga till dig på min lista över bloggar med värde. Men det är nu åtgärdat!

   Läste igår att Inditex fått lägre marginaler eftersom de medvetet hållit nere priserna i syfte att växa sig ännu större. H&M berättar ju inte så mycket om sina strategier och delar inte med sig av så mycket data men det är ju faktiskt möjligt att ägarfamiljen medvetet tar ett antal dåliga år just för att kunna växa mycket snabbt. Om det är så kan det bli kul för aktieägarna om några år. Men som vanligt kring H&M är det ju ett stort frågetecken efter det där ordet OM!

   Hälsningar
   MV

   Radera
  3. Det var något nytt för mig med Inditex strategi. Frågan är om det är så H&M har agerat också. Vet inte om jag tror det är så men helt klart en intressant teori. Nu med det ändrade tillväxtmålet hoppas jag att fokus istället ligger på siffrorna snarare än storlek eller antal butiker. Frågan är bara hur länge Karl-Johan Persson får vara kvar?

   Radera
 3. Snygg analys björnen, jag tycker att HM är ett riktigt bra företag som lyckas växa och tjäna pengar samtidigt och så snart de har lite flyt med valutorna så kommer de vara tillbaka i gamla vinstmarginaler igen. Under tiden delar de ut bra nog för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiepappa! Valutorna är såklart otroligt viktiga för H&M, efter regn kommer solsken säger man väl? Vi hoppas på lite medvind gällande detta nu!
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 4. Bra skrivet! Fortsätt så :)

  SvaraRadera
 5. H&Ms gamla vinstmarginaler kommer nog aldrig tillbaka. Vilket är anledningen till att jag börjat fundera på att köpa aktien ;)
  Tidigare brydde de sig bara om att allt skulle köpas in så billigt som möjligt, oavsett vilka negativa konsekvenser det kunde leda till, nu lägger de större vikt vid miljövänlighet, arbetarvänlighet och kvalitet. Med ökade kostnader och ökade priser som följd. Tyvärr tror nog många att vinstmarginalerna kommer tillbaka och det är nog anledningen till att börskursen ligger för högt för mig, nu när H&Ms aktier är något som jag skulle kunna äga utan att få dåligt samvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog lite annorlunda tänk mot många andra aktieägare. Men att få dåligt samvete som aktieägare tycker jag nog är lite utdraget. Jag ser det istället som att det är kunderna som styr. När marknaden prioriterar miljövänlighet etc före pris så kommer företagen att anpassa sig efter detta. Svårare än så är det inte. HM har som du säger tagit tag i detta ändå, men frågan är om inte internethandeln är ett större hot mot marginalerna än ovanstående?
   Hursomhelst, tack för din kommentar och lycka till :)

   Radera