fredag 24 mars 2017

Analys - Svolder


Här har vi det fina lilla investmentbolaget som jag tycker så mycket om. Svolder är listat på Mid Cap Stockholm och har ett börsvärde på ca 2789 miljoner kr. De placerar huvudsakligen i små eller medelstora bolag. Alla innehav är noterade. Det jag kollar på om jag ska investera i ett investmentbolag är till 99 % de underliggande bolagen. Skulle jag inte gilla dem finns det ingen anledning till djupare analys. Det är ju bolagen som utgör investmentbolaget! I Svolder får jag bolag som ger mig exponering mot marknader som jag inte är så exponerad mot. Det är därför Svolder utgör en del av min aktieportfölj.

Svolder grundades 1993 och har sedan dess haft en totalavkastning på 2670 %. Bolaget har 20 stycken innehav. Största ägare i Svolder är investmentbolaget Öresund. Jag vet inte riktigt om jag gillar detta. Jag hade nog hellre sett en eller ett par andra starka ägare istället. Totalavkastningen kan jag dock inte klaga på, väldigt imponerande.

Bolaget har 5 anställda. VD är Ulf Hedlundh. Han har tidigare varit analys- och förvaltningsansvarig hos Alfred Berg Fondkomission och Alfred Berg Kapitalförvaltning. Han har ganska stora aktieposter  i bolaget själv, vilket jag ser som mycket positivt. Jag tror att detta är en mycket bra person att leda bolaget.

Bolaget har med framgång varit så kallade "ankarinvesterare" i nya bolag på börsen. Detta har jag inga direkta synpunkter på mer än att bolagen måste vara bra. De kan inte vara ankarinvesterare bara för att många nyintroduktioner överlag gått ganska bra på börsen. Jag kan dock inte klaga då Svolder gjort detta väldigt bra de senaste åren. En stor del av avkastningen är mycket bra placeringar i nynoteringar.


Noterbart är att i dagsläget skiljer det sig väldigt mycket på A-aktien och B-aktien. Det är en väldigt stor premie i A-aktien och en mer rimlig premie i B-aktien. Är du inte intresserad av att ta kontroll över bolaget bör alltså B-aktien vara mest rimlig att köpa. Man kan bara spekulera i hur det kan vara så ofantligt stor premie i A-aktien. Några menar på att det tyder på okunskap hos småspararna, andra påstår att det är någon som försöker ta kontroll över bolaget. Måste jag säga något skulle jag gissa på det senare.

Utdelningen tror jag är något som avskräcker en del av småspararna. Många letar endast "högutdelande" bolag. Svolder kvalificerar kanske inte in till den här kategorin med en direktavkastning på 1,3 %. Det ska dock nämnas att Svolder tidigare varit ett bolag som delat ut väldigt mycket. Ett exempel på detta är 2008 när direktavkastningen låg på 8,82 %. Åren efter detta låg det på runt 6 %, för att sedan sjunka ner mot dagens nivåer. Ni som läst mina inlägg tidigare vet att jag inte bryr mig om bolaget har en hög eller låg direktavkastning. Skulle det vara så att folk drar sig för att investera i Svolder skulle jag bara bli glad. Detta kanske skulle kunna få ner aktien till att ge substansrabatt istället.

Småbolagssektorn är en av de sektorerna som möjligtvis skulle kunna drabbas negativt av ett oroligt börssklimat. Min uppfattning är att större bolag klarar oroliga tider bättre. Detta skulle kunna ses som en risk till att ha en allt för stor del av portföljen i Svolder. Diversifieringen i Svolder tycker jag är bra. Fler bolag än det här hade jag inte heller velat ha i Svolder portfölj. Jag vill att förvaltarna ska vara "experter" på ett par bolag istället för halvbra på flera.

Innehav i Svolders aktieportfölj 2017-02-28

Troax - 13,3 %
Saab - 8,4 %
Acando - 6,5 %
Nolato -  6,4 %
GARO - 6,2 %
Klövern B - 5,9 %
Scandic Hotels - 5,8 %
Nordic Waterproofing - 5,1 %
Boule Diagnostics - 5,1 %
New Wave Group - 4,2 %
Mekonomen - 4,1 %
Magnolia Bostad - 4,0 %
Platzer Fastigheter - 3,2 %
XANO Industri - 3,2 %
Serneke - 2,9 %
Elos Medtech - 2,2 %
AGES Industri - 2,0 %
Verisec - 0,8 %
Bong -  0,6 %
JM - 0,5 %

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att jag gillar Svolder. Det känns som att det har blivit lite av en "hype" kring bolaget eftersom de har presterat väldigt bra. Att man till och med måste betala premie när alla bolag ändå är noterade känns lite konstigt. Jag kommer inte sälja av mitt innehav på ett bra tag. Kommer premien ner och att vi kanska får lite substansrabatt kommer jag med glädje att fylla på mitt innehav. I dagsläget avvaktar jag att fylla på dock.

Har du Svolder i portföljen?

2 kommentarer:

 1. Svolder har varit "okej" placering i många år, bara nu senaste året som det varit fantastiskt och anledningen är i huvudsak ett fåtal mycket lyckade placeringar som ankare, precis som du skriver. Jag tror man ska se det som en engångshändelse och förväntar mig att snart få se substansrabatt igen.
  Vad gäller A-aktien är det tveklöst bara okunskap, även om någon skulle lyckas köpa hela floaten få man inte ihop en corner ens (10% av rösterna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, det senaste året har nästan blivit överdrivet bra.
   Tack för klarläggandet kring A-aktien, jag trodde dock att de flesta småsparare hade lite bättre koll...
   Tack din kommentar Kalle!

   Radera