tisdag 7 mars 2017

Analys - Tobin Properties
Dags att presentera nästa innehav i portföljen. Tobin Properties! Det här är ett bolag som noterades under 2016 på First North Stockholm och som utvecklar bostäder. Bolaget är ganska likt Oscar Properties i sin affärside och har ett börsvärde på 819,19 miljoner. Det är ett ganska ungt bolag som grundades så sent som 2010.

Tobin Properties har nischat sig som bostadsutveckare i Stockholmsregionen, speciellt i områden som är inne i expanderingsfas. Jag upplever den här marknaden som otroligt het för tillfället och jag vill dra nytta av det enorma tryck som finns på bostäder idag. Med min placering i Tobin Properties hoppas jag att jag ska kunna rida på bostadsvågen och få bra avkastning.

Tobin Properties är ett snabbt växande förtag och kommer därför inte att lämna någon utdelning för 2016. Det här gör mig absolut ingenting. Använder bolaget de pengarna till att istället växa och bli ännu större så vore det kanon. Om de hade lämnat utdelning hade jag ändå troligtvis bara återinvesterat det i bolaget. Jag vill påstå att det alltså inte beror på att det går dåligt för företaget som de inte lämnar utdelning, utan för att pengarna gör mer nytta i bolaget än hos ägarna helt enkelt.

Projektportföljen ligger på ca 2680 bostäder som motsvarar ca 170 000 kvm. Detta ger ett värde som när allt är färdigutvecklat motsvarar ca 13 750 miljoner. Det finns alltså stor potential i bolaget.

När aktien noterades låg teckningspriset på 80 kr. I dagsläget ligger det på ungefär samma. aktiekursen har dock varierat ganska kraftigt ca +- 10 kr. Bolaget har även preferensaktier noterade på börsen, men det är något jag undviker. Jag äger mycket hellre stamaktien. Soliditeten ligger på 47 %. Hos Oscar Properties är soliditeten 32,5 %. Jag gillar detta. Hög soliditet ger möjligheter för bolag.

Insiderägandet är en del som är väldigt positiv med företaget. Drygt 80 % av de anställda i bolaget valde att delta i nyemissionen. VD Erik Karlin och hans medgrundare Johan Varland har båda ganska stora innehav i bolaget. De styr bolaget och har även innan Tobin Properties jobbat med b.la. fastighetsutveckling. Jag gillar när grundarna av bolaget är kvar och även styr bolaget. Det brukar ofta vara så att grundare tycker att bolag som de skapat är "livsverk" och kämpar därför extra för företaget. Detta är bara en personlig tanke och det ligger naturligtvis ingen fakta eller annat som styrker min tes. Jag tror dock som sagt att det är positivt att grundarna fortfarande är kvar i bolaget.

Risken i den här aktien är ganska hög. Den främsta är väl beroendet av att Stockholms bostadsmarknad inte får brista. Jag tycker också att bolaget fortfarande är ganska litet, vilket innebär att ett misslyckat projekt skulle kunna få ganska stora konsekvenser. Jag accepterar dock risken i det här innehavet eftersom jag i den här placeringen också hoppas på högre avkastning mot flertalet andra bolag i portföljen.

Jag har tagit en postion i bolaget som jag känner mig nöjd med, och vid dagens nivåer ser jag aktien som köpvärd på låg sikt. Nu har jag skrivit av mig lite om vad jag tycker om bolaget. Gör själv din egna analys innan eventuell investering.

Är det någon av er läsare som har bostadsutvecklare i er portfölj? Dela gärna med er om vilka och varför!

Observera, bilden i inlägget har ingenting med Tobin Properties att göra.

4 kommentarer:

 1. Det gäller att Stockholm pallar trycket. Har en liten post Oscar prop, men tobin ser också intressant ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunnar! Ja, precis som jag tog upp i inlägget ligger en ganska stor risk i att bostadspriserna inte får falla. Med stundande bostadsbrist känner jag mig inte speciellt orolig dock. Tack för din kommentar!

   Radera
 2. Bra analys, den här aktien har jag inte kollat på innan. Tack för tipset!

  SvaraRadera