torsdag 30 mars 2017

Analys - Tomra Systems
Då har vi kommit till Tomra Systems. Detta är ett norskt bolag som gör återvinningsmaskiner för b.la. pantflaskor. Bolaget skapades 1972 och har idag ett börsvärde på ca 13 803 miljoner NOK. Aktien handlas på Oslobörsen. Det är ett växande bolag som jag tror har alla möjligheter att bli ännu större.

Bolaget har ett starkt varumärke där de har en marknadsandel på ca 75 %! Företaget verkar i över 40 länder. Många marknader är int ens "öppna" ännu. Jag vet en kompis som var utomlands och skulle åka och återvinna lite saker (låter som en konstig sak att göra i ett annat land men så var det). När han kom till "återvinningscentralen" var det en grop med en skylt som sa "DUMP HERE". När gropen var full, grävde de bara en ny. Med detta vill jag säga att jag tror att fler marknader kommer att öppnas upp inom tid. Välden börjar allt mer inse att det inte är hållbart att undvika återvinning. Detta gör att Tomra Systems kan växa ännu mer, utan att ens behöva sno marknadsandelar från konkurrenter.

Soliditeten ligger på 61,4 %, men har varit nere på några procentenheter lägre tidigare. Jag tycker dock att detta är en bra nivå för ett bolag som Tomra och känner mig mycket nöjd med det. P/E-talet ligger på 19,6. Det indikerar på att bolaget inte är ett "kap", men som jag har sagt tidigare, bra bolag kostar pengar.

Tomra delar ut 2,1 NOK per aktie, vilket ger en direktavkastning på 2,3 %. Utdelningsandelen ligger på 45%, vilket jag anser är en sund nivå för ett växande bolag. Jag kan se en stigande trend i vinstmarginalen för bolaget vilket ger en kvalitetsstämpel. Omsättningen och vinsten har också utvecklats mycket fint de senaste åren.

Det här bolaget ger mig ytterligare exponering mot den norska kronan. Jag vill inte ha alla mina innehav mot den svenska kronan och att Tomra handlas på Oslobörsen passar mig perfekt. Tomra ger min aktieportfölj också exponering mot en marknad som inte är i närheten av de andra bolagens marknad i portföljen.

Det svenska investmentbolaget Latour har gått in i bolaget, och då Latour är en respektingivande aktör på börsen känns det som ytterligare en liten kvalitetsstämpel på bolaget. Familjen Douglas har erfarenhet och kan styra bolag i rätt riktning. Med dem i ledning känner jag mig trygg.

Moraliskt är det här ett mycket bra bolag att äga eftersom man äger ett bolag som vill framåt för att göra världen mer hållbar. Att få vara med på den resan är kanske viktigare än att få avkastning för några. Jag hoppas kunna slå två flugor i en smäll och även få avkastning. Anledningen till att jag investerat i bolaget är naturligtvis för att jag tror att jag kommer få avkastning på det. Vill jag enbart rädda världen hade jag kunnat göra det på andra sätt.

Jag gillar framförallt Tomra för att jag får in ett bolag med bra tillväxt och som är oerhört stora inom sin bransch. Jag tror även på branschen och vill därför ha in bolaget i min aktieportfölj. Upp emot 75% i marknadsandel är det inte många bolag som har idag!

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att Tomra Systems är ett bolag som jag tror på. De har framtiden framför sig och kommer att gynnas av det allt större återvinningstänket vi har. Jag tror att Tomra Systems är ett klockrent köp på lång sikt. På kort sikt tänker jag som vanligt inte uttala mig. Det är mycket möjligt att aktien är lite dyr för tillfället men det får du avgöra själv. Jag vill dock påstå att jag inte är speciellt orolig.

Hur tänker du kring att investera i Norge eller Tomra Systems?

2 kommentarer:

 1. Tomra är en riktigt fin aktie och gillar miljö/återvinningssektorn. Har flera gånger kliat i fingrarna efter att köpa, inte minst nu när norska kronan har varit pressad och man har fått någon procents valutarabatt. Enda anledningen till att jag inte har köpt är att den inte uppfyller mina utdelningsmål (trots hög utdelningstillväxt). Funderar ändå på att ta in som krydda i portföljen.

  Finska Lassila & Tikanoja tycker jag också är en spännande aktie i återvinningssektorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är många som är förtjusta i Tomra. Visst 2,3 % i direktavkastning är inte jättehögt men det är ju som sagt ett växande bolag. Jag vill faktiskt nästan inte att de delar ut mer, tycker nog att pengarna gör mer nytta i bolaget än hos ägarna haha ;).

   Kul att du nämnde Lassila & Tikanoja, ett bolag jag aldrig hört talas om. Då var underhållningen fö minst en kväll räddad ;) Tack för tipset!
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera