söndag 26 mars 2017

Därför tecknar jag inte Ambea!


Ambea kommer under veckan som kommer att notera sig på Stockholmsbörsen. Jag funderade ett tag på om jag skulle teckna men beslutade mig sedan för att avstå. Caset hade kunnat vara bra med relativt konjunkturokänslig verksamhet, bra marknadsandelar etc. Den politiska risken ser jag inte heller som ett hot då vänstern knappast kommer få mandat att genomföra vinstbegränsningar under nästa period. I den här mandatperioden har de inte heller tillräckligt med stöd då SD agerar vågmästare. Men jag valde som sagt att avstå och här är varför:

  • Dyrare värdering än deras kollegor som noterats. Sannolikheten att det skulle bli en snabb uppgång och möjlighet till snabb exit försvinner därmed.
  • Caremaskandalen. En olycka kommer sällan ensam. Bolag som har haft problem kommer troligtvis ha det flera gånger och jag vill ha kvalitet i de bolag jag äger. Jag hade inte så jättebra koll på den här skandalen innan jag började läsa på om Ambea men det jag har kommit fram till har inte varit kul att läsa. Bolaget har väl hämtat sig och glömt detta, med namnbyten och annat. Tydligen ska Carema inte vunnit en upphandling på 7 månader efter detta. Inte kul att äga ett sådant bolag. 
  • Jag är tveksam till att bolaget skulle vara ett bra komplement till den långsiktiga portföljen. Det här flyter ihop lite med punkten ovan, jag vill ha kvalitet i bolagen jag äger. Sedan kan man ju alltid ställa sig frågan om det är etiskt rätt att äga det här bolaget. Det känns ju sådär att tjäna pengar på att våra gamlingar skulle få begränsat antal köttbullar eller liknade. Naturligtvis en överdriven tanke men jag vill att bolagen jag äger ska maximera sina vinster, och det vill jag inte ska vara på bekostnad av någon åldrings livskvalitet.
  • Magkänslan. Den väger ganska tungt. Om man inte har en bra magkänsla om en investering är den väldigt sällan. Jag har alltså ingen bra känsla om bolaget och då är det egentligen inget snack om saken.
Kommer du att teckna Ambea? Varför/varför inte?

1 kommentar:

  1. Jag tecknar inte heller Ambea. Du har bra synpunkter i inlägget och det var inte något svårt val för mig heller.

    SvaraRadera