torsdag 9 mars 2017

Varför aktier och inte fonder?


Många frågar mig om varför jag håller på med aktier. Varför lägger du ned så otroligt mycket mer tid än en vanlig sparare för att i slutändan kanske bara få några ynka procent extra avkastning? Jag får ofta höra:
"Du kommer ändå aldrig kunna slå index över tid" och "En apa som kastar pil på börslistan kommer att uppnå samma resultat"

Jag har dock ett par argument för att bemöta de här pessimisterna:

1. Jag tycker det är kul. Skulle min portfölj gå sämre än en indexfond så är det iallafall mitt eget fel, jag har förhoppningsvis lärt mig något och jag har spenderat min tid på något jag tycker är intressant.

2. Visst en indexfond kan vara bra att ha men genom att äga enskilda aktier så skulle jag princip kunna skapa en indexfond utan "skitaktier" (i min mening exempelvis Telia och Ericsson). Jag skulle kunna plocka ut en "godbitsportfölj" från det enorma smörgåsbordet.

3. Mitt sparande blir mer personligt och jag blir mer involverad i mitt sparande. Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och vad är då bättre än att tävla mot index med min aktieportfölj? Känslan av att ha gjort en bra affär är en riktig härlig känsla och motiverar mitt sparande ännu mer. 

En mix av aktier och fonder finns det nog många som föredrar. Placerar du i aktier, fonder, båda eller inget?

8 kommentarer:

 1. Jag sparar också i aktier eftersom det är kul och ger mig bättre kontroll. Skulle min portfölj gå mycket sämre än index över en längre tid så får man väl gå över till indexfonder, förhoppningsvis så kommer jag aldrig dit.
  MVH http://money-f-nothing.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar! Låter som en klok ide. Har inte sett din blogg innan så får väl se till att följa din resa nu då ;)
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 2. Inga fonder här inte. Det är för amatörer ;). Fast på ett seriöst plan så tycker jag att det är roligt med aktier och jag kommer antagligen aldrig köpa en fond igen. Däremot gärna mer aktier i investmentbolag som faktisk är som en fond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser också investmentbolag som ett substitut till fond. Dessutom har man möjlighet att få substansrabatt i ett investmentbolag vilket inte går i en fond. En annan fördel med investmentbolag är ju också att de kan vara med och påverka i bolagen.
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 3. Tycker också att det är kul med aktier. Men i min långsiktiga buffert (framtida bilinköp o resor) så har jag fonder. Jag vill ha avkastning på pengarna, och det är lättare att sälja andelar i en fond än behöva sälja från aktieportföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar lättare känslomässigt? För jag kan hålla med om att det blir ett helt annat beslut att sälja en aktie än en fond. Psykologi är en större del av börsen än man tror.
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 4. Indexfonder!

  Har tills nyligen haft merparten i enskilda aktier. Viktar nu om till indexfonder eftersom jag tror att mina framgångar hittills mest varit slumpens verk. Vill nu låta indexfonderna göra jobbet.

  Jag stödjer mig på Buffett mfl som rekommenderar indexfonder till de flesta. Det är oftast också en bättre affär i kronor och ören. Men många upptäcker inte det förrän dyrbara år har passerat.

  https://sensimsteps.blogspot.se/2017/03/buffett-sopar-banan-med-hedgefonderna.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hinner inte läsa ditt inlägg så noga idag, men lägger till dig i min blogglista och får läsa mer noggrant sen!
   Tack för din kommentar!

   Radera