fredag 21 april 2017

Analys - Collector
Collector Bank är det senaste tillskottet i aktieportföljen. Det är en relativt ny bank. Somliga kallar det en nischbank, själva föredrar de att bli kallade ett techbolag med finansprofil. Det är ingen "finbank" utan påminner snarare om de "fulbanker" vi sett komma upp lite här och där. Nordax och Resurs Bank för att nämna några. Collector grundades 1999 av Lena Apler och Johan Möller och har sedan dess växt väldigt mycket. I dagsläget har bolaget ett börsvärde på 10 202 miljoner och flyttades därför precis upp på Large Cap Stockholm.

En väldigt viktig del och där Collector lägger stor vikt är den digitala delen. Banken har i princip inga kundkontor utan all kontakt med kunder sker digitalt. Jag tror att de kan ha rätt i sin inrikting i detta. Tänk efter, när besökte du senast ett bankkontor? Jag tror att det inte kommer att vara lika omständigt att byta bank i framtiden, nuförtiden är ju bankkunder ganska orörliga av sig.

Collector har ingen utdelning, men det gör inte mig något. Bolaget växer väldigt mycket och pengarna gör nytta i bolaget. Deras satsning på expansion gör att de har haft mycket nyemissioner. Detta tror jag att vi mycket troligt kommer att få se även i den närmsta framtiden. Med detta blir det också extra tydligt om varför man inte delar ut något.

Bolaget har enligt mig en väldigt bra diversifiering, både kunder inom privat- och företagssektorn. De jobbar även med fakturatjänster, fastighetskrediter etc. Att inte bara rikta in sig på ett område tycker jag är bra, företaget blir inte lika riskfyllt då. Risken är dock fortfarande väldigt hög hos Collector.

Soliditeten ligger på 16,9 %. Detta kan ju verka oerhört bra om du jämför med storbankerna som har runt 5% i soliditet. Man får dock inte glömma att Collector har en helt annan risk i sin utlåning och att det ofta är utan säkerhet i lånen. Resurs Bank har en soliditet på 20,5 %. Nordax ligger på 13,4 %. Det gäller att inte luras av siffrorna.

Risken är stor. Banker som har haft hög tillväxt ska man generellt passa sig lite för. Bolaget har haft en årlig organisk tillväxt på 30 % sedan starten! Det är minsann inte dåligt. Förutom detta får vi inte heller glömma risken i utlåningen som har en helt annan profil jämfört med de traditionella bankerna. Fastighetsbolaget Balder, med Erik Selin i spetsen är stora ägare i bolaget. Jag ser detta som en positiv sak eftersom detta är en mycket stark ägare i mina ögon. Lena Apler är fortfarande kvar i bolaget både som ägare men nu också som tillfällig VD. Detta ser jag också som mycket positivt.


Värderingen är ganska dyr, och med ett P/E- tal på 23,4 får vi snabbt ett generellt mått på hur läget ser ut. Det är högt, men jag tycker att tillväxten försvarar den höga värderingen. Vill man ha tillväxt så måste man betala för det.

Jag har tagit en liten initial position som första steg. Kommer värderingen ner lite kommer jag troligtvis att öka mer. Placeringen är intressant för min portfölj som komplement till mina andra aktier. Jag får ett bolag som vill expandera och som har bevisat att de gör det. Jag tror att min aktieportfölj må bra av att få in Collector. Mer risk, men större chans till avkastning. Vad tror du om Collector Bank i framtiden?

4 kommentarer:

 1. Hej! Fin tillväxt men trots allt skeptisk, hur kommer collector och dess låntagare klara den dagen du räntorna börjar dra sig upp? SHB är mitt val i sektorn och kommer nog stå fast vid det så länge de tuffar på.
  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Collector håller jag med om är en mycket mer riskfylld bank än storbankerna. De har större risk i sina utlåningar ja. Jag tycker dock att detta vägs upp av andra kvaliteter. Bland annat har de bra diversifiering i sin verksamhet. De har även kontinuerligt minskat sina kreditförluster (har ej källa här tyvärr) senaste åren. SHB gillar jag också och har även dem i portföljen. Jag ser dock inte de här två bankerna som jättekonkurrenter till varandra utan tycker att jag får exponering mot olika håll inom finanssektorn.
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 2. Hej Bearfight Investment!
  Riktigt kul att börja läsa din blogg. Har lagt till den bland mina läsvärda bloggar på min egna blogg :)
  Ska försöka läsa ikapp här i dagarna.
  Hoppas månaden börjat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KTM! Tack för det. Jag har även dig i min lista. Kör hårt mot miljonen ;)
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera