torsdag 11 maj 2017

När man får frågan om att förvalta andras pengar


Mitt aktieintresse har flertalet bekanta fått nys om. Jag brukar dock inte prata så mycket om börsen såvida jag inte blir tillfrågad. Det finns personer i min närhet som vill att jag ska kolla över deras portföljer eller skapa en portfölj. Andra vill ha "säg en aktie du tror på den här månaden". Jag sysslar inte med något av det här. Jag vill inte agera på börsen med andras pengar. Mitt svar brukar därför väldigt ofta bli att de ska gå hem och läsa på och bilda sig en egen uppfattning. Skulle allt gå käpprätt år skogen vill jag inte sitta i sitsen att kunna få ta skiten. Aktier är ju trots allt inte riskfritt.

Att investera mina egna pengar på börsen är en helt annan sak. Det blir jag själv som drabbas av mina misstag. Såklart kan jag ge min åsikt om vissa saker men det är stor skillnad på att ha en åsikt och att vara den som gör den slutgiltiga affären. Jag är därför alltid väldigt noga med att påpeka att det bara är min åsikt.

Om någon kommer och frågar mig vad jag tror om en specifik aktie de investerat i brukar jag istället vända på det. "Förklara för mig varför du tror på den!". Ibland har de bra resonemang, ibland har man fått till svar att någon analytiker tipsade. Den värsta jag har hört är "men det har ju fallit så mycket nu, det måste ju vända upp snart". När man får de senare svaren känner man hur magen knyter sig. Då mår man inte bra. Men alla får göra som man vill och har man den filosofin så ska inte jag sätta käppar i hjulen. Kom bara inte och gnäll att aktier är satans verk i efterhand.

4 kommentarer:

 1. Håller med dig till 100%. Skulle aldrig vilja ta hand om någon annans portfölj :)

  Själv tycker jag att människor i min närhet mest säger:
  "Men aktier? Vågar du ta sådan risk?". Antar att det är olika beroende på vilken krets man befinner sig i :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det naturligtvis. Förstår egentligen inte varför man inte har mer undervisning om aktier och ekonomi i skolan för gemene man. Risken är hög när man inte har kunskap om hur man ska minska den.

   Radera
 2. Stor igenkänning, "spelar du på börsen?". Tyvärr har korkade politiker och journalister jämfört investeringar i aktier med lotteri. Dock viss skillnad mellan att sprida sina investeringar mellan välskötta företag än att gå "all in" i första bästa start-up.

  De flesta medel-Svensson vill gärna tjäna pengar så länge de inte förlorar ett öre. Problemet är att utan att ta några risker (i livet) kommer avkastningen bli ganska mager.

  Det stora problemet med att ge råd är väl kanske inte det strikt juridiska ansvaret utan att person-relationen kan bli ganska kylig om rådet visar sig vara dåligt. Personrelationer tenderar att haverera för betydligt mindre ekonomiska oegentligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Bilmek! Håller med i det du skriver. Utan risk är belöningen sällan stor. Den riskfria räntan är ju dessutom väldigt låg nu.

   Precis, jag kanske inte fick fram det i inlägget men det är just av personrelationen jag undviker att "tipsa". Det är ju faktiskt inte olagligt att tipsa om aktier (om man inte gör det för egen vinning och liknande).

   Radera