söndag 30 juli 2017

Hur länge håller tålamodet i H&M?


Många har redan tröttnat på Hennes & Mauritz. Jag är inte en utav dem. Jag har under hela H&M:s tuffa period senaste åren trott att det endast är en överdriven reaktion från marknaden. Visst, marginalerna har minskat. Men, omsättningen har ökat varje år. Vinsten har även den ökat med undantag för några år. Det får vi inte glömma bort. Många har slaktat bolaget som att det står på konkursens rand. Så är naturligtvis inte fallet. H&M är fortfarande ett ganska fint bolag som har samma affärside som för fem eller tio år sedan.

Det här är dock inget inlägg för att försvara bolaget. Tvärtom. Jag är ganska besviken på bolagets ledning, vilket i förlängningen såklart påverkar min inställning till hela bolaget. Att inte presentera försäljningen månadsvis utan endast kvartalsvis är ett exempel på hur man väljer att försvåra och göra det svårare för marknaden att ta del av faktan. Då undrar man ju, finns det något som de vill dölja? Det så tidigare mycket finansiella starka bolaget har börjat låna pengar, och soliditeten är nere runt 52 % från att ha legat runt 72% tidigare år. Jag blir nervös när jag ser H&M låna pengar.

En del har pratat om att familjen Persson skulle vilja köpa ut bolaget från börsen. En lägre aktiekurs skulle därmed vara till fördel för dem. Att utköp skulle vara på tapeten tror jag dock inte en sekund på. Jag skattar nästan åt den här teorin. Det kommer inte hända.

Jag har också roat mig med att jämföra H&M:s utbud med exempelvis Zalando. Resultatet är oroväckande. Fula kläder på personer med dålig kroppshållning verkar vara det som är inne just nu. Jag skulle aldrig köpa ett plagg på H&M i dagsläget. Zalando, Stayhard m.fl är på en helt annan nivå. Jag till tro att jag inte tillhör H&M:s primära målgrupp men det är en klen tröst. Nej, uppryckning här. Kläderna behöver inte vara fulare än konkurrenternas bara för att de är billigare.

Såhär skrev jag om bolaget tidigare i år.

Jag är kvar som ägare ett tag till. H&M var ju trots allt min första aktie. Tålamodet börjar dock snart tryta. Även för mig. För att jag ska behålla bolaget vill jag att H&M presenterar vad man gör för att hantera problemet med t.ex. sjunkande vinstmarginaler. Att det sen inte sker över en natt kan jag såklart förstå, men jag vill se ambitioner och planering. Jag vill även att H&M fokuserar på att få vinsttillväxt istället för omsättningstillväxt! Hur resonerar ni kring H&M?

3 kommentarer:

 1. Jag behåller H&M 2017 ut, sedan får vi se. Men jag tror precis som du att de senaste månadernas "ras" är en överdriven reaktion från marknaden. Många tänker säkert också att även om inte bolaget står på konkursens rand kan de få bättre avkastning på sina pengar någon annanstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senaste två dagarna har det blivit en fin reaktion uppåt. Goldman Sachs höjde ju sin säljrek till neutral, vilket ger en kortsiktig återhämtning uppåt. Detta påverkar ju inte bolagets siffror ändå, det gäller att prestera. Men att deras åsikter har påverkan på aktiekursen råder det inget tvivel om.

   Jag har sett din blogg innan, men halkade in på den nu igen. Gillade din "Kaizenlista", så ska verkligen försöka följa dig bättre. Lägger även till dig i bloggar jag följer!
   Mvh
   Bearfighter Investment

   Radera
 2. Alla analyser jag läst över H&M så finns det ingen som direkt visar att bolaget är dåligt eller att det går med förlust. Det är väl snarare så att man inte gjort tillräckligt med vinst som gjort att aktien dippat ner på 210-220kr nivån. Som långsiktig behöver jag inte hålla på att spå i vad som ska hända med H&M, det är omöjlgt, det är bara att avvakta och se. Den dagen det visar sig att H&M är ett skitbolag att äga, då är det också dags att sälja. Innan dess är allt bara spekulation. Det är min personliga åsikt.

  SvaraRadera